piątek, 21 lutego 2014

Podstawy piecznia

Podstawy pieczenia:


Są w kuchni czynności bez których przyrządzanie deserów się nie obejdzie. Takie umiejętności powinien mieć każdy kucharz, nawet amator. Oto pare wskazówek jak wykonać je w prosty i szybki sposób.


PRAŻANIE ORZECHÓW -wystarczy położyć orzechy na blasze i włożyć do piekarnika. Powinny się piec 5-8 minut w temperaturze 180°C. Dzięki temu orzechy zostaną wzbogacone o ich walory smakowe.

ROZTAPIANIE CZEKOLADY -ważne jest, aby pamiętać, iż naczynie w którym będziemy rozpuszczać wodę musi być idealnie suche. Czekolada przed stopieniem powinna być posiekana w małe, mniej więcej różnej wielkości kawałki. Najlepiej najpierw zagotować wodę, zdjąć z ognia i dopiero wtedy przykryć miską z czekoladą. Miska nie może dotykać wody, a para wodna w żadnym wypadku nie może dostać się do czekolady. 

BEZA -proponuję ubić ją z 6 białek. Na ta ilość białek przypada 340g miałkiego cukru. Znowu ubijać.



SYROP Z CUKRU -w garnku umieścić cukier i wodę. Doprowadzić do wrzenie, potem już nie mieszać.

SOS KARMELOWY -Aż do zgęstnienia (około 5 minut) gotować, mieszając: 40g masła (niesolonego), 230g miękkiego brązowego cukru, 200ml śmietanki i 2 łyżeczki esencji waniliowej.

MIESZANKA PRZYPRAW -idealne proporcje to: 2,5 łyżeczki mielonego imbiru, 2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego, 1,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatuowej i 2 łyżeczki mielonych goździków. 


Zdjęcie:www.mojewypieki.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz