Ciasteczka AZNAC -wypiek z kuchni Nowej Zelandii
Legenda głosi, iż ciasteczka AZNAC były robione w taki sposób, by bez problemów mogły przetrać długą drogę, tak długą jak z Australii do Europy. Jadali je żołnierze AZNAC walczący Podczas I wojny światowej.
Składniki:
♥ 100g mąki
♥ 85g płatków owsianych
♥ 85g wiórek kokosowych
♥ 70g cukru pudru
♥ 15g miodu
♥ 100g masła
♥ 5g sody oczyszczonej
♥ 30 ml wody
Przygotowanie:
1. Wymieszać mąkę z płatkami owsianymi, wiórkami kokosowymi i cukrem. Rozpuścić masło, dodać miód i sodę z wrzącą wodą (wcześniej wymieszać). Połączyć suche składniki z masłem.
2. Wyrobić ciasto. Ulepić kulki i je spłaszczyć. Ułożyć na blasze. Piec ok. 10 minut w temperaturze 180ºC. Odstawić do ostygnięcia.
Zdjęcie:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz