wtorek, 18 lutego 2014

Makaroniki

Makaroniki


Makaroniki to przepyszne malutkie ciateczka przekładane kremem. Receptura słodkich cisteczek opiera się na białkach i mielonych migdałach zastępjących mąkę. W zależności od pozostałych składników i kremu, ciasteczka mogą mieć rózne kolory i smaki.



Na cisto makaroników (około 30)potrzeba:
♥ 110g mielonych migdałow
♥ 3 białka
♥ 200g cukru pudru
♥ 50g cukru do wypieków

Około 24 godzin przed przygotowaniem cisteczek należy odłożyć białka w temperaturze pokojowej.

Przygotowanie:

Ubijamy białka, dodajemy cukier do wypieków i dalej ubijamy. Dodajemy cukier puder i migdały, następnie znów mieszamy tym razem szpatułką do wypieków bądź łyżką. Na papierze do pieczenia położyc "kleksy" z ciasta (powinny byc w kształcie kółeczek o średnicy 2,5cm). Piec w temperaturze 150 stopni przez około 10 minut.

Do ciasta można dodać barwniki, aby uzyskać efekt kolorowych makaroników.

Po ostudzeniu na ciateczko kładziemy krem i przykrywmy drugim.

Kremem może być np. nutella, bądź inny gotowy krem. 

Jednak jeżeli chcesz zrobic go samemu polecam na bazie serka mascarpone. Wystarczy stopić 100g białej czekolady i zamiieszać z 250g mascarpone.




zdj: weheartit.com



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz