"Kraina mlekiem i miodem płynąca"
Miód to samo zdrowie. Od dawien dawna był uważany za lekarstwo. Do dziś na przeziębienie spożywa się stary jak świat, sprawdzony sposób piecia mleka z miodem.
Jest on wykożystywany do wielu rzeczny np. na kanapki, do słodzenia herbaty lub w ciasteczkach bądż batonikach. Jednak przy zakupie tych ostatnich należy zwracać szczególną uwagę na skład, ponieważ do ich produkcji używany jest miód sztuczny. Taki miód jest dużo mniej zdrowy od prawdziwego.
Skład prawdziwego miodu:
☺ cukry proste, które są bardzo łatwo przyswajane przez organizm
☺ enzymy-to dzięki nim tak naprawde miód ma cechy leku
☺ wiele witamin i mikroelementów
Data przeterminowania miodu to 3 lata od jego produkcji. Jeżeli po 3 miesiącach miód się nie skrystalizuje to znaczy, że jest sztuczny. Miody skrystalizowane wcale nie mają mniej substacji leczniczych niż miody płynne.
Niestety miody moga uczulać. Najbardziej uczulające są miody wielokwiatowei lipowe.
Jedna łyżeczka miodu to około 40 kalorii (12g).
Miód powinien byc przetrzymywany nie dłużej niż 3 lata, w szczelnym opakowaniu, przy barku światła.
Znaczenie miodów:
miód lipowy -na schorzenia górnych dróg oddechowych (angina, przeziębienia). Działą antysresowo. MA działanie przeciwgorączkowe.
miód gryczany -pomaga przy miażdżycy. Oczyszcza wątrobę.
miód wielokwiatowy -wzamcnia organizm, uzupełnia niedobór witamin.
miód wrzosowy -na problemy z nerkami i drogami moczowymi, przy stanach zapalnych gardła i jamy ustnej.
miód akacjowy -na przeziębienia i schorzenia nerek.
miód malinowy -rozgrzewa, przeciw gorączkowy. przy nieżycie żołądka i jelit.
zdjęcie z:likely.pl
Uwielbiam miód a szczególnie wielokwiatowy ♥ Blog fajny, mam wrażenie że jest lifestylowy z przydatnymi informacjami.. podoba mi się :)
OdpowiedzUsuńanotherlifeofinka.blogspot.com obs za ob? :P