Kawa po amerykańsku, czyli przepis na caffe Americano
Ta kawa charakteryzuje się wielkścią (jest duża) i aromatem. Rodowitym krajem tej kawy są Włochy. Podawane w filiżankach takich jak do cappuccino lub kubkach.
W rzeczywistości Americano to espresso z większą ilością wody.
Przygotowanie:
Najpierw przyrządzamy espresso (w kawiarce lub ekspresie). Mieszamy z gorącą wodą (prosto z kawarki lub ekspersu do wody). Woda z kawą proporcje ok 3:1.
Słodzimy do smaku.
Poleca się podawać z syropem o dowolnym smaku lub kapką mleka.
Jeżeli odstawimy do ostygnięcia i dodamy kostki lodu otzymamy równie pyszną mrożoną kawe.
Można ozdobić bitą śmietaną i startą czekoladą.
zdj:
Jeżeli odstawimy do ostygnięcia i dodamy kostki lodu otzymamy równie pyszną mrożoną kawe.
Można ozdobić bitą śmietaną i startą czekoladą.
zdj:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz