wtorek, 25 lutego 2014

Caffe Americano

Kawa po amerykańsku, czyli przepis na caffe Americano


Ta kawa charakteryzuje się wielkścią (jest duża) i aromatem. Rodowitym krajem tej kawy są Włochy. Podawane w filiżankach takich jak do cappuccino lub kubkach.
W rzeczywistości Americano to espresso z większą ilością wody.




Przygotowanie:
Najpierw przyrządzamy espresso (w kawiarce lub ekspresie). Mieszamy z gorącą wodą (prosto z kawarki lub ekspersu do wody). Woda z kawą proporcje ok 3:1.
Słodzimy do smaku.


Poleca się podawać z syropem o dowolnym smaku lub kapką mleka.

Jeżeli odstawimy do ostygnięcia i dodamy kostki lodu otzymamy równie pyszną mrożoną kawe. 
Można ozdobić bitą śmietaną i startą czekoladą.

zdj: mobilnybarkawowy.blogspot.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz