poniedziałek, 3 marca 2014

Przygotowanie formy przed pieczeniem

Jak przygotować foremkę przed pieczeniem biszkoptu?


Jeżeli nie mamy formy slikonowej, a nie chcemy aby ciasto przywarło nam do tortownicy to wystarczy ją odpowiednio przygotować. Są na to dwa sposoby. Dzięki nim będziemy mieli pewność, że ciasto będzie miało idealny wymiary (bez żadnych wgnieceń) i nie przyklei się do dna.



Sposób 1.
Rozpuszczamy łyżkę masła. Pędzelkiem smarujemy dokładnie całą wewnętrzną powierzchnie blachy. Potem posypujemy mąką. Mąka przyklei się do masła tworząc cienką powłokę dzięki której ciasto nie przyklei się do tortownicy. Po chwili mocno rzucić blachą o blat parokrotnie i przekręcić, w celu pozbycia się nadmiaru mąki.

Sposób 2.
Wyciąć z papieru do pieczenia koło o średnicy większej o pare centymetrów od dna blachy i pas również pare centymetrów wyższy. Otwieramy tortownice. Można posmarować ją rozpuszczonym masłem, aby papier bardziej przywarł. Przykładamy  wycięte figury, tak aby nadmiar papieru został przycięty, poprzez zamknięcie.

Zdj:mytastykitchen.weebly.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz