sobota, 8 marca 2014

Lukier

Przepis na udaną ozdobę słodkości 


Mówi się: "jemy oczami" i tak w rzeczywistości jest. W każdym daniu poza smakiem bardzo ważny jest estetyczny wygląd. Podstawa "upiększenia" wypieków to zdecydowanie lukier. W brew pozorom nie jest  łatwo wybrać odpowiedni. 

Najprostszym lukrem (pod względem wykonania) jest lukier lśniący. Jego skład to jedynie cukier puder i woda. W łatwy sposób można zmienić jego kolor bądź smak, np. poprzez dodanie dowolnego barwnika spożywczego. Wadą tego lukru jest jego konsystencja. Powinien on być rzadki, świetnie nadający się do polanie takich smakołyków jak pączki lub cytrynowiec, jednak nie uda nam się zrobić nim skomplikowanych kształtów.Do tego rodzaju zadań zaleca się używania lukru królewskiego



Szybko po nałożeniu zastyga, wtedy jest bardzo twardy. Długo zachowuje intensywny kolor. Ciastom (przeważnie tortom) uroku dodaje pokrycie masą cukrową. Poza tym nadaje się wycinania z niej różnych kształtów. Dostępna w sklepach internetowych w różnych kolorach. Bardzo podobny do masy cukrowej jest lukier plastyczny. Jest bardzo cienki i elastyczny. W prosty sposób można ulepić z niego wybrany kształt (na przykład kwiatek). Po zastygnięciu figurki idealnie nadaje się do położenia na babeczkę. Słodkości mniejszych rozmiarów doskonały jest lukier typu fondant. Wystarczy zanurzyć je w tym lukrze. Łatwy do wykonania w domowych warunkach. Natomiast do ozdoby muffinek warto użyć kremu maślanego. Jak sama nazwa wskazuje ma on kremową konsystencje. Tak udekorowaną babeczkę warto wzbogacić posypką lub czymś w tym rodzaju. 

Baza każdego lukru do cukier puder i woda. W zależności od jego rodzaju dodane są inne dodatki np. sok z cytryny. Gęstość lukru zależy od ilości wody. Oczywiście, im więcej wody tym rzadszy. Nie potrzeba dużych różnic. Przeważnie wystarczy kilka kropel. 

Zdj:weheartit.com

1 komentarz:

  1. Bardzo fajny blog.
    Zapraszamy do nas ----> http://best-frieend-forever.blogspot.com
    Może obserwacja za obserwację? :D

    OdpowiedzUsuń