Ciasto marchewkowe, czyli poprostu owocowy chlebek
W średniowieczu cukier był bardzo drogim składniekiem. Aby obniżyć koszty ciast zastępowano go innymi składnikami - w tym przypadku marchewką. Ciasto to cieszyło wię popularnoćią w latch 60.
Warzywo to podczas pieczenia nadeje ciastu wilogtości i miękkości. Przede wszystkim to ciasto bardzo łatwo przygotować.
Składniki:
1,25 szkalnki oleju
4 średnie jajka
2 szklanki mąki
2 szklanki marchewki (utartej na najmniejszych ząbkach)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
+ przyprawy (do smaku): cynamon, goździki, kardomon, gałka muszkatułowa
Przepis:
Mieszamy: olej, jajka i marchew.
W drugiej misce mieszamy: mąkę, sodę, przoszek do pieczenia i (ewentualnie) przyprawy.
Łączymy składniki suche i mokre, stopniowo mieszając.
Piec przez około 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
zdjęcie: zszywka.pl
Mniam, chyba spróbuję sobie zrobić :D
OdpowiedzUsuńzapraszam do mnie: http://studiokonsultacjislubnej.blogspot.com/