sobota, 1 marca 2014

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe, czyli poprostu owocowy chlebek


W średniowieczu cukier był bardzo drogim składniekiem. Aby obniżyć koszty ciast zastępowano go innymi składnikami - w tym przypadku marchewką. Ciasto to cieszyło wię popularnoćią w latch 60.
Warzywo to podczas pieczenia nadeje ciastu wilogtości i miękkości. Przede wszystkim to ciasto bardzo łatwo przygotować.



Składniki:
1,25 szkalnki oleju
4 średnie jajka
2 szklanki mąki
2 szklanki marchewki (utartej na najmniejszych ząbkach)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
przyprawy (do smaku): cynamon, goździki, kardomon, gałka muszkatułowa

Przepis:
Mieszamy: olej, jajka i marchew.
W drugiej misce mieszamy: mąkę, sodę, przoszek do pieczenia i (ewentualnie) przyprawy.
Łączymy składniki suche i mokre, stopniowo mieszając. 

Piec przez  około 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.



zdjęcie: zszywka.pl


1 komentarz:

  1. Mniam, chyba spróbuję sobie zrobić :D

    zapraszam do mnie: http://studiokonsultacjislubnej.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń