poniedziałek, 16 czerwca 2014

Składanie naleśników

5 prostych sposobów na składanie naleśników


1. Rulon - zawijamy posmarowany placek

Najlepszy do naleśnów smarowanych dżemem, serem lub kremem w niewielkiej ilości. Tak przygotowane naleśniki najlepiej jeść odrazu. 

2. Koperta - składamy boki do środka i zawijamy

Najbardziej popularna do krokietów, na słono. W takiej kompozycji można smażyć lub zapiekać naleśniki. Pomieszczą więcej farszu niż w rulonie i nadają się na podróż.

3. Trójkątnie - składamy na pół i jeszcze raz na pół, aby uzykać ćwiarć koła

Najlepiej wypełnić kremem, serem lub dżemem. Idealy kszałt do przyozdobienia bitą śmiatana lub polewą.

4. Sakiewka -formujemy woreczek i związujemy np. szczypiorkiem

Nadaje się zaróno do kremów lodów itp. jak i do pojednyńczych owoców lub bakalii. Idealne do zapiekania. Można smażyć na głębokim ogniu. Idealna jako posiłek na wynos.

5.  Rożek - Sładamy dwa boki do środka pod kątem, aby uzyskać kształt rożka

Do deserów na słodko serwowanych na miejscu. Widać część farszu, dlatego można go wykorzystać do np. owoców z bita śmataną.



zdj:weharit.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz