5 prostych sposobów na składanie naleśników
1. Rulon - zawijamy posmarowany placek
Najlepszy do naleśnów smarowanych dżemem, serem lub kremem w niewielkiej ilości. Tak przygotowane naleśniki najlepiej jeść odrazu.
2. Koperta - składamy boki do środka i zawijamy
Najbardziej popularna do krokietów, na słono. W takiej kompozycji można smażyć lub zapiekać naleśniki. Pomieszczą więcej farszu niż w rulonie i nadają się na podróż.
3. Trójkątnie - składamy na pół i jeszcze raz na pół, aby uzykać ćwiarć koła
Najlepiej wypełnić kremem, serem lub dżemem. Idealy kszałt do przyozdobienia bitą śmiatana lub polewą.
4. Sakiewka -formujemy woreczek i związujemy np. szczypiorkiem
Nadaje się zaróno do kremów lodów itp. jak i do pojednyńczych owoców lub bakalii. Idealne do zapiekania. Można smażyć na głębokim ogniu. Idealna jako posiłek na wynos.
5. Rożek - Sładamy dwa boki do środka pod kątem, aby uzyskać kształt rożka
Do deserów na słodko serwowanych na miejscu. Widać część farszu, dlatego można go wykorzystać do np. owoców z bita śmataną.
zdj:weharit.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz