sobota, 28 czerwca 2014

Scones

Scones-brytyjskie bułeczki


Scones to brytyjskie bułeczki, które można jeść za równo na słodko jak i na słono. Przeważnie łamie się je i smaruję masłem. Często są też jedzone z miodem, dżemem lub rodzynkami. 


Przepis:

260 gram mąki pszennej przesiać z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia. Posiekać z 70 gramami zimnego masła (najlepiej pokrojonego na drobne kawałki). Dodać jedno jajko, 40 deko cukru,  szczyptę soli i 150 gram jogurtu naturalnego

Rozwałkować na placek o grubości około 3 centymetrów i wycinać kółka, najlepiej szklanką. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 14 minut.



zdj:wehartit.com

1 komentarz:

  1. Muszą być pyszne *-* Om nom nom :3
    Ogólnie tyle tu przydatnych postów. Bardzo fajny blog :3
    mowmimilordzie.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń