Scones-brytyjskie bułeczki
Scones to brytyjskie bułeczki, które można jeść za równo na słodko jak i na słono. Przeważnie łamie się je i smaruję masłem. Często są też jedzone z miodem, dżemem lub rodzynkami.
Przepis:
260 gram mąki pszennej przesiać z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia. Posiekać z 70 gramami zimnego masła (najlepiej pokrojonego na drobne kawałki). Dodać jedno jajko, 40 deko cukru, szczyptę soli i 150 gram jogurtu naturalnego.
Rozwałkować na placek o grubości około 3 centymetrów i wycinać kółka, najlepiej szklanką. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 14 minut.
zdj:wehartit.com
Muszą być pyszne *-* Om nom nom :3
OdpowiedzUsuńOgólnie tyle tu przydatnych postów. Bardzo fajny blog :3
mowmimilordzie.blogspot.com