piątek, 25 kwietnia 2014

Donaty

Amerykańskie pączki z dziurką

+Przepis na około 10 donatów




Składniki:

♥ 1 i 1/4 szklanki mąki (przesianej)
♥ 15g drożdży (świeżych)
♥ 2 żółtka (małe)
♥ 35g cukru
♥ 1/4 szklanki mleka
♥ ok. 1/8 kostki masła (roztopione i przestudzone)
♥ szczypta soli
♥ olej do smażenia


Przygotowanie:

1. W delikatnie ciepłym mleku rozpuszczamy rozpuszczamy pół łyżki mąki, pół łyżki cukru i drożdże. Przykrywamy szmatka i odstawiamy do urośnięcia w ciepłe mięsce na 15 minut.

2. Do miski wsypujemy mąkę, sól, cukier i żółtka. Dodajemy nasz zoczyn i  mieszamy drewnianą łyżką. Wlewamy masło i znowu mieszamy. 

3. Formujemy kulkę (możemy do pomocy użyć odrobinę mąki), przykrywamy szmatką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzine w ciepłe miejsce.

4. Rozwałkowywujemy ciasto na grubość około 1 cm i wycinamy okręgi. Możemy użyć do tego kubka i kieliszka. Nasze krążki znowu odkładamy do wyrośnięcia na 15 minut.

5. Smażymy na  głębokim oleju z obu stron. 

6. Dekorujemy wobec uznania i odstawiam do ostygniecia (chyba że ktoś woli ciepłe). 

zdj: likely.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz