Przepis na chałkę
Składniki:
♥ pół kilo mąki
♥ 15g świeżych drożdży
♥ szklanka mleka
♥ 50g cukru
♥ cukier waniliowy
♥ 1 jajko +1 żółtko
Przygotowanie:
W dużej misce wymieszać ciepłe mleko z cukrem i drożdżami. Przykryć szmatką i odstawić na 10 minut. Dodać przecianą mąkę, cukier wanijiowy i jajka i wymieszać dokładnie rękoma. Powinna powstać jednolita masa. Przykryć szmatką i odstawić na 1 godzinę. Podzielić ciasto na trzy części i z każdej z nich ulepić wałek z którego potem zapleść warkocz. Przykryć szmatką i odłożyć na 30 minut. Piec w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.
Przed włożeniem do pekarnika można polać białkiem i posymać makiem lub kruszonką.
KRUSZONKA: Roztopic troszczkę masła i je ostudzić. Wymieszać z mąką i cukram na suchą masę.
zdj: www.piekarnia-halina.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz