poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Caffè latte macchiato

Latte-włoski napój kawowy


W prawidłowo przygotowanym latte macchiato można odzielić trzy warstwy-mleko, espresso i pianka. Szkanka takiej kawy ma prawie 1000 kalori.




PRZEPIS:

Składniki:
1,5 łyżeczki kawy
1.5 łyżeczki cukru
125 ml mleka
wrząca woda

Sposób przygotowania:
Przygotowywujemy espresso w ekspresie.
Delikatnie podgrzewamy mleko z cukrem i spieniamy w blenderze.

Najtrudnieszym elemetem przygotowania kawy jest podanie. Na samym dole wlewamy mleko, następnie delikatnie, powoli (po ścieńce) wlewamy kawę, apotem znów mleko. 
NIe musi wyjść za pierwszym razem. Trenig czynni mistrza.

Można podać z słodkim syropem lub startą czekoladą bądż karmelem.

zdj:www.mcdonalds-ehmann.de

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz