czwartek, 15 maja 2014

Czekoladowe ciasto

Czekoladowe ciasto bez mąki

(przepis na 10 porciji)

Napierw dobrze zacząć od nagrzania piekarnika do 150 stopni. 

500g gorzkiej czekolady z wysoka zawartością kakao ropuścić w kąpieli wodnej. Odzielnie  do miski włożyć  6 jajek i 2 łyżki brandy. Gotować przez 7 minut w kąpieli wodnej i ubijać, dla uzyskania puszystej masy. Wymieszać masę z czekoladą i 165g mielonych orzechów laskowych. Wymieszać z 250 ml śmietany kremówki. Przelać do formy wyłożonej papierem. Piec około 1 godziny. Po opadniecia temperatury ciasta do temperatury pokojowej włożyć do lodówki na noc. 

Można ozdobić ubitą śmietaną lub cukrem pudrem.









zdj;weharit.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz